Hudvårdsskola

Hudvård:

Regelbunden vård är nyckeln till vackrare hy, där 3 steg är den optimala sammansättningen. Rengöring, Ansiktsvatten och Fuktcreme. Madame Chic’s produkter är vetenskapligt sammansatta att passa varandra och huden. Läs mer om hur du på bästa sätt tar hand om din hud här.

Steg 1: Rengöring.

Vi utsätts hela dagarna för damm, smuts och bakterier, som sätter sig på huden och blandas med svett, fett och döda hudceller. Om allt detta inte avlägsnas grundligt förlorar hyn snabbt sitt sunda utseende och sin klara färg. Förutom utseendet så skapar vi också en miljö i huden där bakterier snabbt får fäste och sjukdomar och andra hudproblem kan påbörjas.

Det är därför mycket viktigt att vi varje dag rengör vår hud med en rengöringsprodukt som är anpassad efter vår egen hudtyp.

Steg 2: Fräscha upp – Normalisera

Vi normaliserar huden efter rengöringen genom att använda ett ansiktsvatten anpassat efter vår egen hudtyp.

Ansiktsvattnets uppgift är att stärka hudens syramantel, som skyddar oss mot bakterier och yttre angrepp. Ansiktsvattnet ska också förbättra hudens blodcirkulation och förbereda huden för cremevård, så att huden har lättare att ta till sig den egenskap som cremen besitter. Känslan efter att ha använt ett ansiktsvatten ska vara svalkande och fräscht.

Steg 3: Skydda – Vårda

All hy behöver daglig fukt efter rengöring och uppfräschning. En dagcreme vårdar vår hy och gör den mjuk och smidig genom att tillföra de ämnen som saknas i vår hud.

Det kan vara olika ämnen som behöver tillföras till vår hud beroende på vilken hudtyp vi har. Många i Sverige har torr hy och då är det viktigt att vi tillför mycket fukt. Om vi känner att huden har börjat bli lite slappare med åren så är det dags att tillföra anti-age-ämnen som gör att vi reducerar de rynkor som har hunnit uppkomma och att vi förebygger nya, exempel på sådana ämnen är Collagen, Elastin, Matrixyl och Survicode och dem kan du hitta i LIFTING CREME eller WRINKLE CORRECTOR CODE CREME.

Men vi kan också stå inför andra utmaningar med oren hy eller acne och då är det viktigt att använda produkter som är avsedda för just den problematiken. Det finns lösningar för alla problem, ring gärna till vår kundtjänst om du vill prata om olika lösningar och få tips om hur du ska ta hand om din hud.

Extra vård

Vi står alla inför olika utmaningar med vår hy och olika extravårdsprodukter kan hjälpa oss att komma till rätta med dem. Vi kan behöva göra en reparation för att tillföra mer näring, en djuprengöring eller exfoliering för att fräscha upp eller kanske genomgå en bahandlingskur. Läs mer här.

Djuprengöring

För att friska upp en oren hy på djupet kan en djupaktivering 1 till 2 gånger per vecka behövas. Tex Deep Cleansing Milk, som går ner på djupet i porerna och omgående tar bort orenheter och effekten syns direkt.

Exfoliering

De allra flesta av oss behöver emellanåt skrubba vår hud, för att lösa upp döda hudceller och porproppar (pormaskar och tagproppar) och på så sätt göra huden ren och klar. Det är också ett sätt för den som har väldigt torr hud att hjälpa huden att lättare kunna tillgodogöra sig cremevård. Det finns en risk för den med väldigt torr hud att cremen lägger sig i det torra överlagret av döda hudceller som suger upp all fukt och ingenting kommer vidare ner på djupet. Men med en skrubb 1 till 2 gånger per vecka så kommer en markant förbättring att uppstå. Läs mer på Scrub Creme.

Mask

Vi kan lägga masker i ansiktet av olika slag, antingen för att tillföra extra fukt till huden om fuktcremen inte räcker till eller för att tvärtom suga upp och absorbera ytfett, dra ut orenheter och rengöra på djupet. Madame Chic har flera varianter, tex en för torr hud som heter Maximum Hydration Mask och en som avlänsnar oreheter på djupet som heter Active Mask.

Specialkurer/Serum

Vi kan använda oss av specialkurer för att komma tillrätta med lite större problem som ärr från acne, eller solskadad hud och då krävs en lite längre och större insats än punktinsatser 1-2 gånger i veckan. Dessa specialkurer ska användas varje dag under några månader eller flera år för att resultat ska uppnås. Vi använder oss av koncentrat som upptas direkt av huden och därför ger kraftfullt resultat. Här är några exempel på Serum som vi kan använda:

AHA Skin Restorer 7 %, ökar nybildning av huden, så att huden själv reparerar och tar bort ytliga ärr som ärr efter acne.

Vitamin C-cell, En vitaminbomb för huden för att skydda huden mot solskador. Den är starkt inflammationshämmande och många solskador beror på en inflammation i huden vilket gör att fläckar kan försvinna.

Eye Repair Serum, minskar mörka ringar och svullnader kring ögonen

Sculpting Lifting Serum, ger en starkt förbättrad elasticitet och är därför starkt rynkreducerande

 

Torr hud i kylan

Det är mycket vanligt att man blir torr i huden när det blir kallt ute. Särskilt tydligt är det vid övergångarna mellan årstiderna, då många upplever att huden inte riktigt hänger med i förändringen. Man kan uppleva en generell förändring eller att det uppstår fläckvis problem som torrfläckar eller eksem.

Att man upplever huden som krispig och fnasig beror på oftast på brist på viktiga lipider (fetter), och utan dessa lipider förlorar huden fukt.

Vad händer med huden?

Torr hud är hud vars yttersta del (hornlagret) har brist på fukt. Vattenhalten i de djupaste överhudslagren är normalt sett 80 %, och i hornlagret är den ca 10 %. Det är när fukthalten i hornlagret understiger 10 % som vi upplever att huden är torr.

Torr hud är ofta mer känslig och blir lättare irriterad. Det visar sig genom att den kliar, flammar i rött, hettar eller svider. Denna problematik blir tydligast på de ställen på kroppen där vi har få talgkörtlar som på kinderna, runt ögonen, på magen, armar och ben.

Det är viktigt att skilja på fukt och fett. En vanlig missuppfattning är att torr hud är motsatsen till fet hud. Det här är helt fel, uttorkning innebär att huden har brist på fukt (alltså inte på fett), medan fet hud syftar på mängden talgproduktion (fett) i huden. Huden behöver en viss fetthalt på hudytan för att kunna hålla kvar fukten i huden. Även en fet hud kan ha brist på fukt och behöver då tillföras fukt.

Vad kan vi göra åt det?

1. Daglig vård

Var extra noga med att sköta din dagliga hudvårdsrutin för att få huden att må så bra som möjligt.

Rengöring, Ansiktsvatten och Dagkräm

Nattkräm blir också extra viktigt när det är kallt ute eftersom att den tillför huden fett, som hjälper till att binda fukten i huden. Det är också under natten som huden återhämtar sig och reparerar sig med hjälp av nattkrämen.

2. Byt till vinterkläder

Precis som du anpassar dina kläder efter hur varmt respektive hur kallt det är så är det en bra idé att förändra sin hudvård. Om din hud behöver mer fukt och fett, så ge den det. En del tycker också att det är skönt att gå över till en lite kraftigare kräm på vintern. Få personer går i T-shirt på vintern och lika självklart borde det vara att byta sin kräm till något kraftigare som ger bättre skydd. Ansiktet går vi ju dessutom helt bart med.

3. Exfoliering

Ytterst på huden samlas torra och döda hudceller. Dessa lägger sig som ett lock över den friska huden och gör att den friska huden inte kommer ut till ytan. Genom att använda peeling så hjälper du din hud att få bort de döda hudcellerna. Huden får snabbt ett friskare och fräschare utseende och du kommer inte att uppleva den lika torr

  • Mekanisk Peeling (traditionell skrubbkräm)

Det här är en kräm med små korn i, som du masserar huden med och på så sätt får bort de döda hudcellerna

  • Kemisk Peeling (AHA-syra)

Det här är ett serum som du använder under din nattkräm som hjälper huden att lösa upp bindningarna mellan de gamla hudcellerna och på så sätt lossnar de från hudytan.

4. Extra näring

Ett bra sätt att hjälpa huden på vägen är att addera ett serum under sin dag/nattkräm. Serumet ska ha den inriktning som du behöver just nu, tex en extra C-vitaminkick. Ett serum penetrerar mycket djupare i huden än vad cremen gör och på så vis så får man en förstärkt och mer behandlande effekt. 

Madame Chic har flera produkter som passar särskilt bra när det är kallt och huden blir torr, här är några;

Rengöring Cleansing Milk är en rengöringsmjölk som är mycket mild och som tillför fukt till den torra huden redan vid rengöringen.

Ansiktsvatten Skin Tonic Mild är ett ansiktsvatten utan alkohol, som tillför fukt och har en uppfriskande effekt.

Dagkräm Face Modelling Creme är en kraftig vinterkräm som omedelbart tillför huden mycket fukt. Den stramar upp och motverkar slapp hud och agerar som en skyddande hinna mot skadlig miljöpåverkan.

Nattkräm Night Creme reglerar fukt- och fettbrist hos torr och narig hud och gör huden mjuk och smidig. Den skyddar mot uttorkning och mjukar effektivt upp torrhetslinjer.

Mekanisk Peeling genom Scrub Creme Avlägsnar effektivt och skonsamt döda och ytliga hudceller.

Kemisk Peeling genom AHA Skin Restorer 7 % En fantastisk produkt för ansiktshuden som avlägsnar de döda hudcellerna genom sin AHA-syra (som kommer från sockerbetor). För den torra huden hjälper den huden att kunna tillgodogöra sig den fukt som man tillför genom sin nattkräm. 

Sport Creme - ansiktets vinterkläder Sport Creme är en skyddande och vårdande kräm som är mycket fet. Den är perfekt att använda vid sport och friluftsliv eller allmän utomhusvistelse i lite tuffare och uttorkande klimat som vi har här i Norden. Den står emot kyla och blåst på ett fantsatiskt sätt och används med fördel på torra nariga kinder som lätt uppstår under vinterhalvåret. Krämen går in i huden snabbt och smidigt och blockerar inte svettavsöndringen.